Gjør kvinner til listetopper - og gi dem stemmetillegg på listeforslagene

Aud Gaundal

Fylkesmann Inge Ryan i Nord-Trøndelag og assisterende fylkesmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag var svært tydelige på nødvendige virkemidler for å øke kvinneandelen ved neste kommunevalg. Et historisk møte på Statens hus i Steinkjer samlet 35 deltakere fra 14 nominasjonskomiteer i Trøndelag tirsdag ettermiddag. Ambisjonen må være at antallet kvinnelige ordførere i Trøndelag fordobles ved neste kommunevalg. Og viktige virkemiddel for å få valgt inn flere kvinner er å sette kvinner på topp samt å gi kvinner stemmetillegg.
(Bildet: Lederen av styringsgruppen Aud Gaundal ønsker velkommen)

Medlemmene i nominasjonskomiteene i Osen, Rissa, Steinkjer og Verdal var invitert av prosjektet ”Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken, Trøndelag” i samarbeid med de to fylkesmennene i Trøndelag. Formålet var å reflektere over nominasjonskomiteenes betydning i arbeidet med å rekruttere kvinner til lokalpolitikken ved valget i 2011.

Møtet var historisk. Aldri før har nominasjonskomiteer på tvers av partigrensene møttes i Trøndelag. Noen partier er godt i gang med nominasjonsarbeidet, andre har ikke begynt. Felles for alle komiteene er at de skal legge fram lister med engasjerte kvinner og menn som er villige til å gå løs på en 4-årig demokratidugnad på vegne av innbyggerne i sin kommune.

Inge RyanFylkesmann i Nord-Trøndelag Inge Ryan (bildet) hevdet det må være flere kvinner på toppen av partilistene ved kommende kommunevalg. ”4 kvinnelige ordførere i Nord-Trøndelag er ikke nok”, argumenterte han når han innledet om hvorfor lokaldemokratiet fortsatt er viktig og hvorfor det er viktig å nominere kvinner.

”Kvinner bringer inn dimensjoner som er viktig i det politiske arbeidet, enkelte saker er kvinner ofte dyktigere til å diskutere enn det menn er. 40/60 mellom de to kjønnene, begge veier, er akseptabelt.Det kan være mange forhold som gjør at det ikke blir akkurat 50/50 ved hvert valg. Men det må være flere kvinner på toppen av listene. Ambisjonen må være dobbelt så mange kvinnelige ordførere i neste periode”, sa han.

”Det er viktig å hegne om demokratiet. Alternative styringsformer er det dårlig med. Demokratiet er ingen selvfølge, men en styringsform det må arbeides for å opprettholde,” mente fylkesmannen.

Hans erfaring fra kommunestyret var at kvinner alltid er svært godt forberedt. Kanskje kvinnelige politikere ikke skal stille fullt så høye krav til seg selv. ”Det finnes gode hjelpere en kan spørre til råds og som kan være støttespillere. Ordfører Ryan hadde ikke vært kommunestyremedlem før han skulle lede sitt første kommunestyremøte, da var det godt å be daværende fylkesmann om en gjennomgang av formalitetene rundt et kommunestyremøte.”

Odd Inge Mjøen
Assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag Odd Inge Mjøen (bildet) snakket om rekruttering til den lokalpolitiske dugnaden og understreket at det er viktig å benytte bredden og ressursrikdommen i lokalsamfunnet til å utføre denne dugnaden.

”De som gjennom nominasjonen får stemmetillegg, får 25 % flere stemmer enn de øvrige på lista. Og dessuten får de som alt har fått stemmetillegg også ofte personstemmer. Det blir vanskelig for andre på lista å gå forbi og inn i kommunestyret” hevdet han. ”Stemmetillegg er derfor et viktig virkemiddel for å få flere kvinner inn i kommunestyrene” var hans klare råd.

”Det nytter å drive opplysningsarbeid”, sa Mjøen. ”Ved siste valg ble det gjennomført en informasjons- og motivasjonskampanje for å øke kvinneandelen i sametinget. Antallet kvinner økte fra 18 til 51 %. Dette er et eksempel at det er mulig å få fram kvinnelige politikere.”

”Generell erfaringer med rekruttering er at den som rekrutterer må ha noe å tilby. De som kan bidra i lokalpolitikken, har også andre arenaer de kan bruke sitt engasjement på. Det er derfor viktig å sette seg ned og avklare hva det enkelte parti kan tilby,” mente assisterende fylkesmann. ”Den enkelte som sier ja til å bli lokalpolitiker, må ha noe å vinne.”

”Dessuten bør kommunestyret hver periode ta en diskusjon om politikernes rammevilkår slik at en kan foreta endringer ved oppstarten av neste periode. Rammevilkårene må være slik at det er mulig å få et resultat av det en gjør,” sa han.


Etter innledningene fra fylkesmennene diskuterte deltakerne på partnerskapsmøtet kort hva partiene kan tilby mennesker de ønsker skal si ja til å stå på lista ved neste kommunevalg. Stemningen var god og mange kreative forslag kom fram.
 
Her kan du lese stikkord som deltakerne satte ned om hva som er positivt med å være lokalpolitiker.

Her er bilder fra samlingen:
 

Deltagere på samlingen 31.08.10

 

 

 







 

Marit Voll Skrove legger engasjert fram gruppebesvarelsen

Deltagere på samlingen 31.08.10












 

Kristine Karlsgård og Anne Segtnan diskuterer ivrig.

  

Solvor L. Lillemark og Turid Eian samt andre tilhørere bak dem

 

 

 

 

 

 

Solvor L Lein Lillemark og Turid Eian samt andre tilhørere bak dem
 


Her kan du se sammendraget av foredraget til assisterende fylkesmann Odd Inge Mjøen og her er hele foredraget.


38 kvinner og menn fra14 partigrupper møtte opp.
Disse deltok på samlingen og programmet kan du se her.  

 

Kontaktinformasjon:
Kvinner i lokalpolitikken | webmaster | Tlf: 74 16 91 82 | Faks: | lih@steinkjer.kommune.no