Midtveisevaluering i Osen, Rissa, Steinkjer og Verdal

91 % av de som var til stede på det første kommunestyremøtet etter sommerferien i 2009, i hver av de fire kommunene, besvarte undersøkelsen. Undersøkelsen ble gjennomført for å få informasjon om de forventningene som kommunestyrerepresentantene hadde til det å være folkevalgt, hadde blitt innfridd. Undersøkelsen er gjennomført at KUN Senter for kunnskap og likestilling.

Undersøkelsen viser at  kvinner har mer positiv erfaring enn menn  med å sitte i kommunestyret. Kvinner rangerer gjennomgående sine erfaringer som kommunestyrerepresentant som noe mer positive enn hva menn gjør. Dvs. vurdert på bakgrunn av summen av alle erfaringer, vurdering av utfordringer samt støtte fra andre representanter skårer kvinnene høyest. Det kan likevel synes som om menn i større grad enn kvinner opplever å bli støttet av gruppeleder.  

Resultatet fra undersøkelsen: 

·         Kvinner mest positive erfaringer med å sitte i kommunestyret.
Kvinner rangerer gjennomgående sine erfaringer som kommunestyrerepresentant som noe mer positive enn hva menn gjør. Dvs. vurdert på bakgrunn av summen av alle erfaringer, vurdering av utfordringer samt støtte fra andre representanter skårer kvinnene høyest. Det kan likevel synes som om menn i større grad enn kvinner opplever å bli støttet av gruppeleder. 
 
·         Tid oppleves mindre problematisk for kvinner enn menn.
Dette er et oppsiktsvekkende og tydelig funn. Det er likevel forståelig i lys av kjønnenes forventninger i forkant (2007). Frykten for at tidsbruken og møtetidspunktene skulle gå på bekostning av familie etc. har ikke slått til. Representantene har gjennomsnittlig positive erfaringer på dette punktet. 
 
·         Erfaring med personkonflikter er mest negativt.
Dette er et tydelig funn. Personkonflikter er verst etterfulgt av maktspill. Her er det ikke markante kjønnsforskjeller, men en tendens til at kvinner har mindre negative erfaringer enn menn. Dette kan skyldes at kvinnenes forventinger til konfliktnivå var høyt i 2007. De eldste opplever imidlertid også dette som et større problem enn de yngre representantene, selv om de eldste også i større grad fryktet at personkonflikter skulle oppstå i 2007. 
 
·         Deltakelse i prosjektet ”utstillingsvindu” har påvirket de kvinnelige men ikke de mannlige representantene.
Det er tydelige men ikke spesielt overraskende kjønnsforskjeller. Kvinnelige representanter er også mer fornøyd med kvinnenes innsats og engasjement i kommunestyret.
 
·         Halvparten av de yngste kvinnene sier de vil ta gjenvalg.
Samfunnsengasjement og følelse av medvirkning i lokalsamfunnet er de viktigste årsakene til å forsette for både for kvinner og menn. Men mange har også allerede bestemt seg for ikke å ta gjenvalg. Disse begrunner dette med at det tar for mye tid og/eller at de har gjort sin del av samfunnsplikten.
 
·         Selv om tid oppleves som mindre problematisk enn fryktet, er tidsklemma fremdeles lokalpolitikeres største utfordring.
 
Hva gjør de forskjellige partiene nå for å få nominert mange kvinner slik at detved valget i 2011 blir økt kvinneandel i kommunestyret?
 

 

Kontaktinformasjon:
Kvinner i lokalpolitikken | webmaster | Tlf: 74 16 91 82 | Faks: | lih@steinkjer.kommune.no